't Ferm Hofke, natuurlijk duurzaam!

 

Bij 't Ferm Hofke staat duurzaamheid centraal. We willen onze klanten laten weten dat we ons inzetten voor het behoud van ecologisch evenwicht en natuurlijke diversiteit. We hebben geen certificaten of erkenningen, maar willen hier even onze principes en werkwijzen toelichten:

 

1. Bij 't Ferm Hofke streven we naar maximaal hergebruik van plantpotten. We halen ze op bij grotere kwekers, of we krijgen ze van klanten, vrienden of familie. De schoongemaakte potten worden door ons hergebruikt en zo krijgen jaarlijks honderden potten een tweede leven. Liefst zouden we helemaal zonder plastic werken, en daarom experimenteren we ook met afbreekbare katoenen potzakjes en biofilms.

2. Goede potgrond is natuurlijk van essentieel belang voor onze kwekerij, maar we hebben ons ten doel gesteld om de klassieke veengrond te vermijden. In plaats daarvan stellen we maximaal onze eigen potgrondmengsels samen op basis van zelfgemaakte compost, verteerde houtsnippers, kokosvezel en het  hergebruik van oude potgrond. Hierdoor minimaliseren we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar verminderen we ook de kosten.

3. Op onze kwekerij vermijden we principieel pesticiden. Hoewel we in noodgevallen overwegen om "biologische" pesticiden zoals Bio-Pyretrex* te gebruiken, hebben we dit tot nu toe weten te voorkomen. In plaats daarvan maken we gebruik van natuurlijke methoden, zoals het inzetten van roofmijten en lieveheersbeestjes in onze kassen. In één van onze kassen zit bijvoorbeeld elk jaar een nestje sluipwespen, die gedurende het hele kweekseizoen gratis en voor niets ongedierte bestrijden. We geloven dat het gebruik van pesticiden schadelijk kan zijn voor deze waardevolle natuurlijke predatoren en het ecologische evenwicht verstoort.

*Bio-Pyretrex Garden is een insecticide van plantaardige oorsprong, gewonnen uit de bloemen van een chrysantensoort. Hoewel het effectief is tegen verschillende insecten, proberen we dit product alleen als uiterste redmiddel te gebruiken en we hebben het tot op heden weten te vermijden. We benadrukken dat we ons inzetten voor een duurzaam kweekproces waarin het natuurlijke evenwicht behouden blijft, en we streven ernaar om onze klanten gezonde en milieuvriendelijke planten aan te bieden.

4. Naast het kweken van planten beheren we met 't Ferm Hofke ook 2 hectare natuurgebied. Om de maximale biodiversiteit te handhaven, moeten we regelmatig jonge opkomende planten verwijderen. Deze jonge exemplaren van boswilg, sleedoorn, rode kornoelje, meidoorn, kraakwilg, wilde kers, eik, els,... bieden we ook te koop aan als inheems plantmateriaal. Onze planten worden niet in potten gekweekt, maar in de winter leveren we op bestelling planten met blote wortel. Op aanvraag kunnen we ook grotere maten leveren.

5. Hete zomers en zachtere winters zijn helaas een realiteit. Om onze opbrengst in de tuin een duwtje in de rug te geven, geloven we dat een hele reeks, vaak mediterrane, meer exotische planten een meerwaarde kunnen zijn. We bieden dus ook planten zoals vijgen, druiven, kaki, kweepeer,... aan.
We houden wél nauwlettend de Europese lijst van invasieve exoten in de gaten en zorgen dat we die soorten zeker niet aanbieden.