Week 12 2024
Week 01 2024

Natuurlijke Zoetigheid: Yacon

Vandaag de yacon -knollen toch maar opgegraven uit de moestuin, want de komende vrieskou zou de broedbolletjes en de knollen wel eens kunnen beschadigen. Deze broedbolletjes(foto doos) worden vorstvrij bewaard. In het voorjaar zorgen deze dan voor nieuwe kleine yacon-plantjes en kunnen dan weer worden uitgeplant in de tuin ( na de ijsheiligen). De oogst (foto) is van één yacon-plant!

Lees meer »
Week 52 2023

Zwartmoeskervel : Het Vergeten Kruid van Overvloed.

Dit kruid heeft een rijke historie en werd al in de oudheid gewaardeerd. De oude Grieken en Romeinen beschouwden het als een culinaire en medicinale schat. Smyrnium olusatrum werd vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten en werd verondersteld geneeskrachtige eigenschappen te bezitten, variërend van het kalmeren van de maag tot het verlichten van spijsverteringsproblemen.

Lees meer »
Week 45 2023

Een specialleke, de chocobes of karamelbes!

Alleen al voor zijn naam zou je de karamelbes in de tuin willen zetten. In september '23  een mooie plant in pot gekocht waaraan al wat bessen hingen. Na een paar weken rijpten de eerste bessen af. De bessen moeten wel echt rijp zijn, zeer donker van kleur en mals aanvoelen. Eindelijk waren de eerste karamelbessen klaar om te proeven! De besjes hadden een lichte chocoladegeur en hadden een nasmaak van karamel. Je kan de bessen wel niet lang bewaren, dus best zo snel mogelijk consumeren.  We hebben al zaden en stekken genomen van de plant en we hopen om deze in het voorjaar '24 in ons assortiment te kunnen aanbieden.

Lees meer »
Week 43 2023
Week 40 2023

Een overvloed aan ananaskersen.

Deze plant ( Physalis peruviana ) heeft verschillende namen : De goudbes, ananaskers, incabes, Kaapse kruisbes, kaibes of Kaapse goudbes. Het is een echte vitaminebom: bevat veel vitamine B12 en antioxidanten. Toch wel één van onze favorieten wat bessen betreft.

Lees meer »
Week 39 2023

De Pepino's zijn rijp!

Solanum muricatum, pepino, meloenpeer.... Niet altijd de gemakkelijkste klant. Dit jaar kwamen ze door het koele voorjaar erg traag op gang, en het leek er op dat de vruchten niet zouden afrijpen. Maar dankzij de zeer mooie nazomer zijn de afgelopen weken toch heel wat rijpe vruchten. En hoe! Groot, zoet en sappig zijn ze, zelfs de exemplaren van 500g of meer worden door de kinderen in één keer opgelepeld :-).

Lees meer »
Week 37 2023

Vijg 'Sancta Maria'

Gisteren voor het eerst eens mogen proeven van de vijg 'Sancta Maria'. Het is een geel/groene vijg. De vrucht binnenin heeft een wat gelige kleur, maar wat een zoete smaak! Niet de mooiste wat de kleur betreft, maar dus zeker wel als je van lekker zoet houdt.  De moederplant staat nog wel in een grote pot. Ook hebben we al een aantal 'Sancta Maria' vijgen opgepot. Deze zijn klaar ter adoptie.  

Lees meer »
Week 36 2023