Shiitake!

Laatkomertjes

Een beetje onverwacht, voor een zomerpaddenstoel, maar vorige week bleken de eikenstammetjes weer vol shiitake te staan. Sommigen al ruim te oud, maar gelukkig waren de meeste nog prima. Ruim 2kg, dat betekent dus een deel blancheren en invriezen, een gedeelte drogen (gedroogd komt het aroma nog harder naar voor, ideaal om later in soepen of sauzen te doen) en natuurlijk twee dagen verse shiitake in de pan met zout en boter. Heerlijk :-)

Virusremmers

Er staat nu nog één vlucht jonge exemplaren klaar, die worden zo dadelijk verwerkt in een kippenbouillon. Zowel kippenbouillon als shiitake hebben een sterke virusremmende werking, en gezien iedereen hier al een week loopt te kuchen en te snotteren en sinds gisteren ook de eetlust verdwenen is,  is het dé moment om 2l van dit versterkende soepje te maken. Laat zich prima invriezen, maar bij ons is 2 liter net genoeg voor één dag :-).

Recept voor plusminus 2l bouillon:

Verse groenten: minimum 500g, liefst 1kg
Overschot volledige kip, inclusief botten en vel
Shiitake: 500g tot 1 kg verse paddenstoelen, of 200 tot 300g gedroogde.
Kruiden: een tuiltje van beschikbare tuinkruiden, of anders enkele bouillonblokjes van de winkel.

Voor de groenten luistert het niet nauw, ik gebruik wat ik in huis of in de tuin heb: ui, prei, selder, knoflook en wortel. Pompoen, en zéker pastinaak of wortelpeterselie hebben een veto gekregen van de rest van het gezin. "Smaakt te sterk door, niet lekker".
Voor 2 liter bouillon heb ik minstens 500g groenten nodig, nog liever 1 kg. Even goed stoven in ruim wat olijfolie, een goede schep zout er bij en dan mogen de kip en de shiitake er bij.

Voor de kip: af en toe koop ik eens zo'n goei bio-braadkip, die ik dan zelf met toeters en bellen klaarmaak. Maar alle toeters en bellen ten spijt, de kinderen eten enkel de billen, en de ouders doen het met de vleugeltjes en wat droog borstvlees.
Gelukkig is wat overblijft ideaal voor de bouillon. Het borstvlees snij ik in reepjes en leg ik apart. De rest van het karkas snij ik in stukken, en gooi ik bij de groenten.

Voor de shiitake gebruik ik naargelang de oogst 0.5 kg tot zelfs 1 kg verse paddenstoelen, of 200 tot 300g gedroogde exemplaren
(de gedroogde laat ik een half uurtje voorweken, het vocht belandt dan ook in de soep). Ik hou 100 tot 200g verse paddenstoelen apart, snij de rest in ruwe blokjes en gooi ze bij de groenten en de kip om het geheel even samen te laten doorstoven. De apart gehouden shiitake snijd ik in hele fijne schijfjes.

Dan 2l tot 3l water er bij en minstens een half uurtje (mag zeker een uur worden ook) op een laag vuurtje laten pruttelen. Ergens de laatst 10 minuten voeg ik het kruidentuiltje toe. Dragon, laurier en bonenkruid zijn de basis, ik vul aan met wat voorhanden is. Oppassen met rozemarijn en tijm. Dat heb ik ook altijd voorhanden maar blijkt geen goede combinatie :-(.

Doe de bouillon dan door een zeefdoek, voeg de kippenreepjes en de shiitakeschijfjes toe, en laat 10 minuutjes doorkoken (je kan de bouillon nog klaren ook, maar daar doe ik geen moeite voor).
Eventueel nog op smaak brengen met wat sojasaus en klaar!

Ook de tropische oesterzwam, eveneens een zomerpaddenstoel, is er nog doorgekomen, helaas was ik te laat om nog iets eetbaar te oogsten...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.