Doorlevende groenten

Wat is er gemakkelijker dan oogsten zonder telkens te moeten zaaien? Niet alle groenten moeten jaarlijks opnieuw gezaaid worden. Er zijn er zelfs heel wat die jouw na éénmalig zaaien of aanplanten,  jarenlang van vezels, mineralen en vitaminen voorzien. 

 

 

Aardpeer (Helianthus tuberosus)

Andere namen zijn  topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok.

Aardperen zijn doorlevend.

De planten kunnen tot 2m hoog worden en na een warme zomer kunnen in oktober de 3-5cm grote donkergele bloemhoofdjes  verschijnen die duidelijk maken dat deze plant familie is  van de zonnebloem.

De knollen zijn winterhard en kunnen dus gewoon in de  grond blijven zitten.

Artisjok 'Vert de Laon' ( Cynara scolymus )

Artisjok is een eetbare distel, uit de familie van de Composieten.

De artisjokplant is niet winterhard maar kan wel overwinteren.

Zorg voor een luchtige, vruchtbare bodem en warme omgeving ·

Oogst de bloemknoppen als ze zo groot mogelijk zijn maar nog wel gesloten.

 

Chinese yam ( Dioscorea opposita )

Is een doorlevende en wintervaste klimplant die lange slingerende ranken maakt.

De Chinese Yam is een winterharde bataat die een spectaculaire ondergrondse knol aanmaakt die qua smakelijkheid en voedzaamheid in de top tien van wereld voedsel gewassen zou kunnen passen.

De eetbare wortel kan tot 1 meter lang worden. De knol is het eerste jaar een gram of 500 en dit kan het jaar erna oplopen tot 2 kilo. 

 

Doorlevende venkel ( Foeniculum vulgare )

Venkel is een plant uit de schermbloemige familie. Het is een naar anijs smakende plant waarvan de veervormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden.

Bladvenkel worden hoge bossen met prachtig lichtgroen fijn gevederd blad en het komt uit zichzelf elk jaar terug, het zaait zichzelf uit. Venkel heeft goudgele schermen en trekt massa´s insecten aan.

 

Eeuwige moes ( Brassica oleracea )

Eeuwige kool is een koolsoort waarvan de bladeren voortdurend geoogst kunnen worden en welke daarna weer aangroeien.

De koolblaadjes worden op dezelfde manier gebruikt als andere kool.

Eeuwige kool komt eigenlijk niet gemakkelijk tot bloeien, en groeit eindeloos door....vandaar zijn naam " eeuwig".

De plant niet laten bloeien, uitbundige bloei kan afsterven veroorzaken.

 

 

Incapijlwortel ( Canna edulis )

De knollen van deze soort uit Zuid-Amerika worden gegeten door de lokale bevolking als zetmeelvervangers.

De plant is subtropisch, niet wintervast en doorlevend en kan tot 2m hoog worden.

De broedknollen kan men wel vorstvrij laten overwinteren om in het voorjaar terug uit te planten.

De bladeren kunnen gebruikt worden om je hapjes op te serveren, maar kan je ook stomen of grillen. 

De knollen oogst je in oktober en zijn een alternatief voor aardappels omdat ze zo zetmeelrijk zijn.

Je kan ze rauw eten, maar ze zijn malser en zoeter als je ze kookt of bakt.

Indianenaardappel ( Apios americana )

Apios americana, ook wel bekend als de grondnoot of aardnoot, is een klimplant afkomstig uit Noord-Amerika.

De plant produceert eetbare knollen en peulvruchten, die zowel door inheemse volkeren als Europese kolonisten werden gegeten.

De knollen bevatten veel zetmeel en proteïne, wat ze tot een voedzaam gewas maakt.

Apios americana groeit het best in vochtige omgevingen en kan tot enkele meters hoog klimmen.

 

Lavas ( Levisticum officinale )

Deze grote vaste plant is sterk aromatisch en doet wat smaak en geur betreft erg aan selderij denken.

Gebruik het blad als smaakmaker in soepen, ragouts, salades en omeletten.

Kook de stengels en wortels als groente. Voeg het zaad aan zuurkool toe.

 

 

 

Rabarber 'Victoria' (Rheum rhabarbarum )

Victoria is een 150 jaar oude soort met grote, dikke, groene stengels die roodachtig zijn aan de onderkant van de stengels.

Gemakkelijk te kweken met een heerlijke, wrange smaak.

Rabarber is een meerjarige plant die enkele jaren op dezelfde plek in de moestuin staat. 

 

 

 

Uiensoepboom (Toona sinensis)

De Franse uiensoep-boom ook wel Chinese mahonieboom of maggiboom genoemd kan tot 15 meter hoog worden en tot 8 meter breed en is redelijk winterhard in ons klimaat.

De jonge bladeren en scheuten van de boom hebben een pittige en lekkere smaak, ze smaken een beetje zoals Franse uiensoep, vandaar de naam.

In China wordt het jonge blad al eeuwen gegeten als groente en is het een lekkernij.

Wilde asperge ( Asparagus officinalis)

Overblijvende plant met knopen onder de grond.

Reeds voor de middeleeuwen hier ingevoerd en verder verwilderd. Kan tot 1.20 meter uitgroeien.

Struikachtige plant die in het najaar orange-bruin verkleurd en dan bovengronds verdwijnt.

Heerlijk met een sausje van kwark of zure room met “wildpluk”groene kruiden.

Men kan verder met wilde asperges alles doen, wat men met groene asperges kan koken.

Yacon (Smallanthus sonchifolius)

De yacon is een doorlevende plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt.

De smaak van de verse rauwe knol varieert van appel en meloen tot peer. 

Ze heeft een frisse, zoete smaak waardoor ze toepasbaar is in vele gerechten. De yacon is ook rijk aan antioxidanten en is lang te bewaren.

Ze bevat weinig calorieën en is een uitstekend alternatief als zoetstof. 

De broedknollen best vorstvrij laten overwinteren om ze dan in het voorjaar, waanneer er geen vorst meer is, uit te planten.

 

Zeekool 'Lily White (Crambe maritima)

 'Lily White' is een variëteit van de zeekoolplant (Crambe maritima) die wordt gewaardeerd vanwege zijn opvallende witte bloemen.

Deze plant produceert dikke, vlezige stengels en bloeit in de late lente tot de vroege zomer.

Zeekool gedijt goed in zanderige, goed doorlatende bodems en wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in tuinen vanwege zijn esthetische waarde en de aantrekkelijke geur van zijn bloemen.

Bovendien zijn de jonge scheuten van zeekool eetbaar en worden ze soms culinair gebruikt.

 

 

Zwartmoeskervel ( Smyrnium olusatrum )

Deze plant groeit op braakliggend terrein, taluds, langs heggen en wegen, op rotsen en rotsachtige hellingen, vooral langs de kust.

Eet de stengels en de wortel als groente.

Voeg het jonge blad en de bloemhoofdjes rauw toe aan salades.

Verwerk het blad en de bloemsteeltjes in soepen, ragouts en visgerechten.

Konfijt ronde schijfjes van de jonge loten in suiker. Plet de zaden en gebruik ze als specerij.