Eetbare zwammen
De shiitake (Lentinula edodes)
Hou je van verse paddenstoelen? Wacht dan tot je shiitake van eigen kweek geproefd hebt!
Omdat ze groeien op natuurlijk eikenhout in plaats van op verrijkt en gepasteuriseerd stro, zijn ze steviger van textuur en hebben ze een veel rijkere smaak. Deze paddenstoel heeft sappig vruchtvlees en een bijzondere, kruidige, nootachtige smaak en is zeer geschikt om te roerbakken, stoven of grillen, maar ook in soepen en sauzen staat hij zijn mannetje. De oogst te groot? De paddenstoel laat zich zeer goed invriezen en drogen. Zeker na (langzaam, bij voorkeur gewoon in de zon) drogen wordt het aroma nog sterker.
We bieden kant-en-klare, geënte eikenstammen van ongeveer 1 meter lang aan. Op bestelling zijn ook grotere of kleinere formaten beschikbaar.
Zet de stam buiten op een plekje uit de wind en uit de zon, en zeker niet te droog. Als je verder niets doet, zullen er gedurende 3 tot 5 jaar lang van de late lente tot vroege herfst sporadisch een handvol paddenstoelen op verschijnen. Heb je graag een grotere oogst, dan leg je ze gedurende 24u in water, en dat best op een moment dat er hogere temperaturen verwacht worden. De vochtigheid en het plotse temperatuurverschil zetten de zwam dan aan tot het produceren van grote hoeveelheden vruchtlichamen.
Op deze manier kan je jaarlijks per stam drie tot vier oogsten van om en bij de 500g halen, en dit gedurende minstens 3 jaar!
Als je stam na 5 jaar volledig uitgeput is, kan je die ingraven in je moestuin. De overgebleven structuur houdt nog goed vocht vast en bevat nog heel wat voedingsstoffen voor je groenten.
Met zijn behoorlijk hoog eiwitgehalte en de hoge concentratie vitamine B zou de shiitake uitermate geschikt zijn als onderdeel van een vegetarische voedingswijze.
In tegenstelling tot de versie uit de winkel, worden de zelfgekweekte zwammen aan zonlicht blootgesteld, met als resultaat dat ze ook hoge concentraties vitamine D2 kunnen bevatten. De zwam heeft ook een sterke medische reputatie, hij zou het immuunsysteem versterken en er wordt ook veel onderzoek gedaan naar de tumorremmende en virusremmende eigenschappen.