Bijenplanten

Bijenboom (Tetradium daniellii)  Op aanvraag

Niet inheemse boom, oorspronkelijk uit Korea. Eens gevestigd verdraagt deze boom ​​tot -25 °C, maar een beschutte standplaats zorgt voor een rijkere bloei.

De bloemen verschijnen in juli en augustus en de boom kan in bloei blijven staan tot oktober. Deze langdurige en late bloei gecombineerd met de hoge nectardracht maakt deze boom dé favoriet van honingbijen

De nectar is een echte zegen voor de bijen die in de bloemen van deze boom voldoende nectar vinden om de bijenkorf kolonie voor de hele winter voeden.

Levert dus zeer veel nectar en wordt zeer druk bezocht door bijen

 

Gewimperde linde (Tilia Henryana) Op aanvraag

Uitheemse boom, van nature voorkomend in centraal China. Bloeit zeer laat op het jaar en is een goede nectarleverancier, zodat bijen hier een groot deel van hun winterreserve uit kunnen halen.
De plant is bij ons wat wintergevoelig (zeker wat late nachtvorst betreft) dus een warme, beschutte standplaats is aan te raden, niet te nat en niet te droog.

groeit bij ons uit tot een forse struik/kleine boom van ongeveer 10m.

 

Boswilg (Salix caprea)

Deze uitbundige groeier is na enkele jaren een onmisbare drachtplant voor vroege bijen en hommels. De plant bloeit reeds uitbundig in maart en is daarmee één van de vroegste inheemse drachtplanten in onze streek. Niet alleen insecten genieten van deze boom, de prachtige bloei en de zoete geur op een zonnige lentedag zal ook jouw dag opvrolijken. De mannelijke plant heeft mooie bloemen en levert veel stuifmeel, de vrouwelijke plant heeft onopvallende bloemen en levert nectar. Vroeg op het jaar hebben de bijen vooral nood aan stuifmeel, wat de mannelijke plant de interessantste maakt.

Kan als aparte boom of  knotboom maar past ook in een heg. Kan zeer goed teruggesnoeid worden. Stelt weinig eisen aan de bodem en standplaats (staat bij ons een groot deel van de winter met de voeten in het water) maar hoe meer zon hoe uitbundiger de bloei.

Mannelijke planten beperkt beschikbaar in pot, grotere hoeveelheden plantgoed kunnen op bestelling in maart geleverd worden.