Speciallekes

Bijenhotel:

Start to metselbij met ons eikenhouten bijenhotel,  minstens gedeeltelijk opgevuld, met voornamelijk rosse metselbij.

Metselbijen zijn uitstekende bestuivers: Ze dragen het stuifmeel op hun buik waardoor er gemakkelijk contact wordt gemaakt met de stamper van een bloem. Het stuifmeel wordt droog vervoerd zodat het de kiemkracht behoudt en makkelijk loskomt van de bij.

 

 

Europese landschildpad:

Beperkt aanbod. Ideale bewoner voor de meer zuidelijke, ommuurde stadstuin. Dit reptiel leeft van allerlei kruiden die spontaan in elke tuin voorkomen: paardenbloem, weegbree, brandnetel, maar ook druivenblad of vijgenblad lusten ze wel. Als je ze echt wil verwennen geef je ze een sappige pil witloof en als dessert een aardbei of een kerstomaatje. Naast allerlei onkruid eten ze ook naaktslakken én huisjesslakken. Die laatste zelfs met huisje en al, perfect voor de aangroei van het schild!

De dieren gedijen goed in ons klimaat, zo lang ze genoeg droge en beschutte ruimte hebben. De meeste stadstuinen met een ietwat zuidelijke ligging komen daar voor in aanmerking, ook tuinen waar ze (tijdelijk) hun toevlucht tot de serre kunnen nemen zijn perfect. Ze hebben weinig zorg nodig, afhankelijk van wat er allemaal in de tuin groeit, kunnen ze met beperkt bijvoederen voort. Laat dan wel zeker een hoekje met onkruid staan, maar let op dat ze niet in de moestuin geraken. Sla, witloof en kolen worden vlotjes afgeknabbeld!
In het najaar graven ze zich in voor hun winterslaap, om pas terug boven te komen als de late lentezon de bodem goed warm krijgt.

De schildpadden zijn nakweek van dieren die in gevangenschap leven en de nodige papieren bezitten. Ze worden steeds geleverd met CITES papieren (een soort dierenpaspoort) en hebben de nodige inentingen gehad.